Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Κριτική: Η φάρμα των ζώων

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΙΛΕΡ.

Φάρμα των ζώων του Τζορτζ Όργουελ... Μου περνούσε πολλές φορές από το μυαλό να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο, προτροπή του πατέρα μου και της αδελφής μου, και τελικά το έκανα. Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα.

Το βιβλίο γράφτηκε το 1945, κι όμως μέχρι σήμερα παραμένει διαχρονικό, σημαδιακό και προειδοποιητικό.



Περίληψη:

Τα ζώα της φάρμας των Αφεντάδων, όπως ονομάζονταν κάποτε η φάρμα, θέλησαν να ξεσηκωθούν ενάντια στην αδικία και την κακομεταχείρηση των ανθρώπων. Τα καταφέρνουν μετά από σκληρή μάχη, απελευθερώνονται και θέλουν να ζήσουν ελεύθερα, με ισότητα, και ποτέ μα ποτέ να μην γίνουν σαν τους ανθτώπους. Επινοούν μέχρι και 7 εντολές :

1.ότι περπατάει στα δυό του πόδια είναι εχθρός
2.ότι περπατάει στα τέσσερα ή έχει φτερούγες, είναι φίλος
3.κανένα ζώο δε θα φορά ρούχα
4.κανένα ζώο δε θα κοιμάται σε κρεβάτι
5.κανένα ζώο δε θα πίνει οινοπνευματώδη
6.κανένα ζώο δε θα σκοτώνει το άλλο
7.όλα τα ζώα είναι ίσα

Τα γουρούνια, τα πιο έξυπνα από τα ζώα, καθοδηγούν τα υπόλοιπα στις εργασίες για να διατηρηθεί η φάρμα χωρίς να χρειάζονται τους ανθρώπους. Για λιγό καιρό παρόλο που εργάζονται ζουν ευτυχισμένα και χωρίς να πεινούν. 

Όμως, αυτό δεν κράτησε για πολύ. Τα γουρούνια, εκμεταλλευόμενα την εξυπνάδα τους και την υπακοή των άλλων ζώων σε αυτά, διαφθείρονται. Ο Ναπολέων, γίνεται σιγά σιγά ο αρχηγός τους και ξεκινάει να παραβιάζει τις εντολές. Αποκτά για φύλακες άγρια σκυλιά που είχε μαζέψει από μικρά και τα μεγάλωσε να τον υπακούν.

Τα γουρούνια καταπιέχουν τα άλλα ζώα, εκμεταλλεύονται την αδύναμη μνήμη τους, την αδυναμία να διαβάσουν, τα πείθουν πως όλα γίνονται για το καλό τους. Τα ζώα δε μιλάν, ακόμα και όταν τα γουρούνια αρχίζουν διαπραγματεύσεις και εμπόριο με τους ανθρώπους, ακόμα και όταν τα γουρούνια ξεκινούν να μοιάζουν με ανθρώπους.

Οι εντολές αλλάζουν χωρίς τα ζώα να το ξέρουν, τα γουρούνια κυριαρχούν και αφήνουν νηστικά τα ζώα, τα δολοφονούν, ζούν πλουσιοπάροχα σε κατοικία ανθρώπων. 

Όλες οι εντολές αντικαθιστόνται από μία και μοναδική: 
Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Το βιβλίο εξελίσσεται με τρομακτικό τρόπο τον οποίο απλά αδυνατώ να περιγράψω. Είναι συγκλονιστικό.

Μην διστάσετε να το διαβάσετε. Είναι επίκαιρο από κάθε άποψη, ανοίγει τα μάτια και δεν χάνει ενδιαφέρον στιγμή.

Το παρακάτω βίντεο είναι εμπνευσμένο από αυτό το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου